Főoldal Infók Támogatások, mit és hogyan

Tájékoztató dióhéjban az igénybevehető támogatásokról.

 

 

A sokaknak önerőt jelentő lakásépítési kedvezmény (közismertebb nevén szocpol), talán végleg eltűnt a palettáról és vele együtt elbúcsúztattuk a kamattámogatott, igen kellemesen törleszthető, forintos hiteleket. Azért nem zárult be minden kapu, léteznek még használható, lakáscélra fordítható támogatási formák.

Lakáskassza

 

Az öngondoskodás elvén működő, a múltban is sikeres lakástakarék pénztárak, a szocpol megszűnésével nagyobb teret nyertek. A lakás-előtakarékosság számos előnyt biztosít a rendszeresen takarékoskodó ügyfelek számára. Gyakorlatilag az egyetlen olyan államilag támogatott lakásfinanszírozási lehetőség, amelyet bármely nagykorú magyar állampolgár - családi állapottól függetlenül, jövedelemi megkötöttség nélkül - igénybe vehet.

Az állami segítségnyújtás abból áll, hogy az állam a megtakarítási időszakban az éves betétbefizetések után 30%-os, de maximum évi 72 000Ft összegű, vissza nem térítendő, adó- és járulékmentes támogatást nyújt. Az igénybe vehető állami támogatás családon belül megtöbbszörözhető, hiszen nem csak saját részre, hanem házastárs, gyermek, unoka, szülő, testvér részére is lehet betétszámlát nyitni.

A pénztárak eközben kezelik a megtakarított összeget, ami további talált forintokat jelent a befizetőnek. A Fundamenta-Lakáskassza, például az 52 hónapos futamidejű szerződésekre 10,56%-os hozamot kínál, ami hozamgarantált, biztonságos befektetéseknél igen magasnak számít. A megtakarítási időszak lejártával, kedvező, 3,9%-os, forintos(!), tehát nem árfolyam függő lakáskölcsönt vehet fel a takarékoskodó.

Előző példánknál maradva az 52 hónap során 2.770.000 Ft-ra tehetünk szert, az alábbiak szerint:

 

1.040.000Ft saját befizetésekből + 312.000Ft állami támogatásból + 95.824Ft betéti kamatból + 1.322.176Ft felvehető lakáshitel.

 

Az állam nem csak a takarékoskodó magánszemélyeket, de a lakásszövetkezeteket, társasházakat is támogatja, hasonló formában. A lényeges különbség az összegekben van, itt akár évente 324.000 Ft-ot is elérheti az államtól kapott összeg, mértéke a társasházi lakások számától függ.

Önkormányzati támogatás

 

Szeged Megyei Jogú Város polgármesteri Hivatala sem hagyott fel jó szokásával és továbbra is támogatja az első lakásszerzőket, a Szeged közigazgatási területén épített, vagy vásárolt ingatlanok esetében. A támogatás adható továbbá bővítéshez, szigeteléshez, vizes helységek kialakításához, fűtés korszerűsítéséhez, akadálymentesítéshez. Bővítés, korszerűsítés esetén az elvárt önerő az építési költség 40%-a. A kérelmezők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladhatja meg a nyugdíjminimum háromszorosát (85.500 Ft), illetve összvagyonuk a nyugdíjminimum ötvenszeresét (1.425.000Ft). Fontos kitétel még, hogy a kérelmező legalább egy éve szegedi bejelentett lakóhellyel rendelkezzen, vagy öt éve bejelentett szegedi tartózkodási helyet igazoljon.

Vissza nem térítendő támogatásként 300.000 Ft-ot kaphatnak az első lakásszerző fiatal házasok, 100.000 Ft igénylehető gyermekenként, illetve 500.000 Ft adható a szociális helyzet figyelembe vételével. Kamatmentes kölcsönként további 500.000 Ft kérhető. Így összesen egy két gyermekes házaspár, akár 1.500.000 Ft támogatásra lehet jogosult.