Főoldal Pénzügyi megoldások Pályázzon ingatlanra!

Százezrek kazáncserére, háztartási gépekre - megjöttek a részletek!


Megjelentek a kazáncsere-pályázat részletei az ÉMI honlapján. Ezekből a már ismert információkon (egymilliárd forintos keret, 40 százalékos támogatásintenzitás, legfeljebb 650 ezer forintos támogatás lakásonként) túl kiderül, hogy pályázatot benyújtani legfeljebb 4 lakásból álló, nem iparosított technológiával épített lakóépület részét képező, önálló (lakásfűtő / lakásfűtő és használati melegvíz termelő) gépészeti egységgel rendelkező lakás korszerűsítésére lehet. Használt eszközök beépítése nem támogatható. Az energetikai tanúsítás kötelező, ám díja elszámolható.


Céges, romos kizárva, csak 2007 előtt épült pályázhat.


Azon lakóépületek pályázhatnak, melyek 2006. december 31-én jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkeztek.


A lakást magában foglaló épületnek nem lehet állékonysági problémája.


A lakásnak életvitelszerűen lakottnak kell lennie, melyet a benyújtást megelőző 3 hónapra vonatkozó bármelyik - közüzemi számlával alátámasztottan szükséges igazolni.


Céges vagy vállalkozói tulajdonban lévő lakásokra, üzletekre, irodákra, raktárakra nem vonatkozik a támogatás.

 

Pályázni csak magánszemélyek pályázhatnak.


A beruházást a pályázat véglegesítése előtt nem lehet megkezdeni.


A megvalósuló beruházást 3 évig köteles a pályázó biztosítani a pályázatban megjelölt címen. Vagyis az eszköz (így értelemszerűen az ingatlan is) csak a támogató jóváhagyásával adható el.


Fontos, hogy e pályázati kiírás alapján nem nyújtható be pályázat meglévő lakás bővítésével, átalakításával, átépítésével (kivéve a beruházáshoz kapcsolódó kéményépítést) megvalósuló beruházásokra.


A kivitelezési munkálatok támogatható munkadíja, a támogatás szempontjából elismerhető anyagköltség 40 százalékánál nem lehet több.


A szakértői díj támogatható mértéke pályázatonként a támogatás szempontjából elismerhető kivitelezési költség maximum 8 százaléka lehet.


Meg kell csináltatni a lakás "zöld kártyáját" is: az energetikai tanúsításokat (számításokat) az eredeti és tervezett állapotra vonatkozóan kell benyújtani - ez elszámolható a szakértői díjak között.


Egyebek közt nem számolható el viszont a pályázatírás díja, a szállítási/sittszállítási költség se.


Elszámolható költségek:


- A fűtési / fűtési- és használati meleg víz rendszer hőtermelő berendezés cseréje új kondenzációs gázkazán beépítéssel
- Meglévő fűtési rendszer hőleadóinak és/vagy csőhálózatának korszerűsítése;
- Járulékos munkálatok (kéményátépítés, fűtési- és használati melegvíz ellátó rendszer átalakítás, vezérlés kialakítása)
- Energetikai tanúsítás, számítás, tervezési, engedélyeztetési és egyéb, átvétellel kapcsolatos szakhatósági költségek (pl: kéményseprő szakvélemény, gáz MEO átvételi jegyzőkönyvvel, használatba vételi engedély)
 

Még két pályázat jön. Szeptember 25-én jelenik meg az a pályázat, amelynek keretében az NFM a háztartási nagy gépek - egészen pontosan hűtők és fagyasztók – cseréjét támogatja. Erre nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek pályázhatnak, az elérhető támogatás a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet. A támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető.

 

Szeptember 29-én érkezik az ablakcsere-pályázat. Ebben az NFM 1,1 milliárd forinttal támogatja a homlokzati nyílászárók cseréjét, magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek pályázhatnak. A megítélhető támogatás legfeljebb bruttó 520 ezer forint pályázatonként, utó finanszírozási rendszerben.

 

A pályázati portálon regisztrálni a pályázati kiírás meghirdetésétől, és a pályázatot benyújtani a pályázatok meghirdetésétől számított 30. naptári napot követően a pályázat lezárásáig, vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehetséges.

 

Részletek a pályázatokról:


Nyílászárócsere program

Fűtéskorszerűsítő program

Háztartási gépcsere