Főoldal Ha keres... Ingatlan vásárlás lépésről lépésre

Step 1 Térképezzük fel anyagi lehetőségeinket

Mielőtt belekezdünk új otthonunk keresésébe érdemes meghatározni milyen anyagi lehetőségeink vannak, hiszen ez nagyban befolyásolhatja milyen ingatlant választunk majd.
Akár készpénzből, akár hitelből vásárolunk, lehetőségeinket maximálisan meghatározhatja a rendelkezésre álló összeg mértékén kívül annak mozgósíthatósága, a hozzáférés feltételei (lekötés lejárta, lakástakarékpénztár esetén kiutalás feltételei stb).
Legjobb, ha tájékozódunk önerőnk pontos összegéről, hitelfelvételi szándék esetén pedig szakértő hiteltanácsadóhoz fordulunk, aki több bank kínálatából segít kiválasztani a legmegfelelőbb ajánlatot. Ha hitellel kapcsolatos tanácsra van szüksége keresse kollégánkat itt, egy ingyenes hitelszűrés keretén belül megtudhatja, hogy pontosan milyen lehetőségei vannak.
Ne feledkezzen meg a szerződéskötési költségek, pl. ügyvédi munkadíj, tulajdoni lap kikérése, illeték, az átvétel és a tulajdonosváltás ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésének költségeiről sem.

Step 2 Regisztráljuk igényünket

A következő lépés új otthonunk megtalálásában, hogy regisztráljuk igényünket. Ezt akár az itt található formon is megteheti vagy személyesen irodánkban, ahol szakértő kollégáinkkal találkozhat. A regisztráció teljesen ingyenes, segítségével igénye bekerül rendszerünkbe, így ha azonnal nem is találjuk meg a tökéletes ingatlant az Ön számára, kollégánk értesíti Önt az újonnan bekerült ingatlanokról. A személyes találkozás alkalmával közösen térképezzük fel, milyen elvárásai vannak új otthonával szemben, melyek az elengedhetetlenül fontos, melyek a kevésbé fontos kritériumok, melyekkel esetleg kompromisszumot kötne. Ezután kiválasztjuk Önnek azt a néhány ingatlant, melyet személyesen is érdemesnek tart megtekinteni. Ezen ingatlanokról emailben is elküldjük Önnek ajánlatunkat, így könnyebben memorizálhatja a paramétereket.
Az Ön kényelme érdekében egyetlen kollégával kell kapcsolatot tartania, aki végigvezeti a keresés, nézelődés majd a vásárlás folyamatán. Kérjük, bármelyik ingatlannal kapcsolatban kérdése van, úgy kapcsolattartó tanácsadóját keresse, aki a többiekkel együttműködve azonnal segítségére siet.

Step 3 Az új lakás, ház kiválasztása

Az ingatlan bemutatókat rugalmasan (akár hétvégén is), lehetőleg egymáshoz igazítva, előre egyeztetett időpontban, tanácsadója kíséretével szervezzük le, így azonnal lehetősége van feltenni kérdéseit. Igyekszünk teljeskörű tájékoztatást adni minden előnyös és hátrányos tulajdonságról, így segítve Önt a döntésben. Nagyon fontos, hogy nem csak az ingatlan esztétikai és műszaki, de jogi állapotáról is adunk felvilágosítást (terhek, tulajdoni viszonyok stb).

Step 4 Ajánlattétel

Amennyiben megtalálta az Önnek megfelelő ingatlant itt az ideje az ajánlat megtételére. Miután megteszi szóbeli ajánlatát, akár személyesen, akár telefonon, mi továbbítjuk azt az eladónak és igyekszünk mindkét fél kölcsönös megelégedésére kialakítani a közös nevezőt. Ha ez sikerül, úgy rövid időn belül adásvételi szerződés megkötésére kerülhet a sor. Abban az esetben, ha erre valami miatt nincs lehetőség, úgy irodánkban megteheti írásos ajánlatát, melyet bánatpénz lerakásával nyomatékosíthat, ezzel lekerül az ingatlan a rendszerünkből és a lakás vagy ház kikerül a piacról, így Ön lekötötte azt az adásvételi megkötéséig. Nagyon fontos, hogy a vételáron kívül a fizetési feltételekről, ütemezésről, birtokbaadásról stb is történjen konkrét megállapodás, mely nagyban befolyásolhatja az árat.

Step 5 Adásvételi szerződés megkötése

Az adásvételi szerződés a következő lépése a vásárlásnak, melyet ellenjegyez az adásvételt bonyolító ügyvéd. Az ügyvédi díjat a vevő fizeti a szerződéskötéskor. A szerződésben szerepelnek a különböző határidők (teljes vételár kifizetése, költözés időpontja), illetve határozzák meg a foglaló összegét. Amennyiben foglalót vesz át Öntől az eladó, de Ön később eláll az üzlettől, úgy elveszti azt. Fordított esetben a foglaló kétszeresét kapja vissza az eladótól. A foglaló összege a bevett gyakorlat szerint a vételár 10%-a, melyet a szerződéskötéskor, készpénzben ad át az eladónak. Ekkor az Ön vásárlása a Földhivatalnál is bejegyzésre kerül. Az adásvételi szerződést előre megküldjük Önnek, hogy kényelmesen át tudja nézni még a szerződéskötés előtt.
Ügyvédeink kedvezményes tarifával, nagy gyakorlattal állnak rendelkezésére. Amennyiben jogi kérdése van, kérjük tegye fel itt.

Step 6 Teljes vételár kifizetése, birtokbaadás

Miután a meghatározott időpontig kifizeti az eladónak a teljes vételárat az eladó írásos beleegyezését adja ahhoz, hogy a földhivatalnál Önt, mint tulajdonost vegyék fel a nyilvántartásba, őt pedig töröljék az ingatlan tulajdonosai közül. Ez a nyilatkozat is ügyvéd ellenjegyzésével készül, Ekkor kerül sor a lakás vagy ház hivatalos birtokbaadására. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a mérőóra állások felírása után Ön megkapja a kulcsokat és innentől Ön rendelkezik az ingatlanról.
Munkánk itt ér véget, eddig a pontig végigkísérjük a folyamatot, ha igényli, az esetleges átalakítási, felújítási munkákhoz is ajánlunk megbízható szakembert.

 

Gratulálunk, Ön új otthonának boldog tulajdonosa!