Főoldal Ha elad... Ingatlan eladás lépésről lépésre

Step 1 Ha megszületik az eladási szándék

Az eladás minden esetben egy komoly döntéssel kezdődik valamennyi tulajdonos részéről, melyhez számos tényezőt kell figyelembe vennie. Ha ingatlana eladásán gondolkozik, mindenképp érdemes tisztázni mit is akar elérni az értékesítés során. Mik a továbblépési lehetőségei, kell e adóznia az eladási árból, hová és mikor tud kiköltözni, mennyi a fennálló tartozása és hogyan tud tehermentesíteni. Mérlegelni kell a piaci helyzetet, mely nem csak az eladás, de esetlegesen a következő vétel szempontjából is fontos lehet.
Kérje ingyenes felmérésünket, mely semmilyen kötelezettséggel nem jár, így tájékozódhat ingatlana piaci értékéről.
Célja nyilvánvalóan a legrövidebb idő alatt, a lehető legjobb áron eladni ingatlanát, segítségünkkel pontosan feltérképezheti, milyen esélyei vannak.

Step 2 Megbízás az irodának

Ha tanácsadónkkal közösen kialakították az ingatlan irányárát, mérlegelje, mit nyújthatunk Önnek, ha úgy dönt, együtt dolgozik velünk. A helyismeret, szakértelem, az iroda rugalmassága, megbízhatósága, a tanácsadók száma, az elérhető marketing eszközök mind lényeges szempontok egy megbízás során. Szakértő kollégánk részletesen bemutatja Önnek, mi fog történni a szerződéskötés után. Részletes információkra lesz szükségünk az ingatlan műszaki paramétereiről és jogi helyzetéről is, friss tulajdoni lapot kérünk le. Az ingatlan eladójának tájékoztatási kötelezettsége van az ingatlan vásárlója felé. Kötelező a vevőt informálni az ingatlan lényeges tulajdonságairól és ezekkel kapcsolatos követelményekről, pl. az ingatlanra vonatkozó jogokról és terhekről (az ilyen körülményekre vonatkozó okiratokat át is kell adnia). Amennyiben ez a lépés elmarad, a vevő kérheti a vételár csökkentését, elállhat a szerződéstől, de akár kártérítést is követelhet. Ezért igyekszünk mindent előre tisztázni.

Step 3 Energia tanúsítvány

A lakás vagy ház eladásához úgynevezett „zöldkártyára” lesz szüksége, melynek elkészítését leszervezzük Önnek. Részletekért kattintson ide.

Step 4 Felkészülés az érdeklődők fogadására:

Ugyan nagy valószínűséggel már az első lépés során felkészítette ingatlanát a megfelelő fotók készítéséhez, az érdeklődők érkezése előtt is érdemes vendégek fogadására alkalmas állapotba hozni a lakást vagy házat. Ugyan a személyes tárgyak jelenléte nem von le az ingatlan értékéből, a látogató számára mégis befolyásoló erejű lehet, mivel nem mindenki tud elvonatkoztatni a látottaktól. „Staging” szolgáltatásunkkal igény szerint felkészítjük ingatlanát az eladásra, kisebb-nagyobb átalakításra, változtatásra hívjuk fel figyelmét, a maximális eladási ár elérése érdekében.
Az első benyomás nagyon lényeges, segítünk ezt a hatást valóban hatásossá tenni, a gyors, sikeres eladás érdekében.

Step 5 Marketing stratégia

A megbízási szerződés megkötésétől az adásvételi szerződés aláírásáig minden lehetőséget kihasználunk az ingatlan hirdetésére, saját weboldalunkon kívül a népszerű webes és nyomtatott sajtót, valamint partnerirodáink segítségét is igénybe vesszük. Széles ügyfélkörünket folyamatosan tájékoztatjuk a friss ingatlanokról így növelve az eladási esélyeket.

Step 6 Ingatlan bemutató

Minden egyes megtekintést előre egyeztetett időpontban, tanácsadója szervezésében és jelenlétében tartunk meg, aki ismeri ingatlana előnyeit, hátrányait egyaránt, részletes tájékoztatást adva az érdeklődőknek. Önnek nincs más dolga, mint az időpontban lehetővé tenni a bemutatót, a lakás állapotát a legjobb, legvonzóbb formába hozva. A 15-20 perces bemutató után tájékoztatjuk Önt a visszajelzésekről.

Step 7 Áralku

Amennyiben az Ön otthonát választja az érdeklődő, úgy árajánlatot fog tenni. Minden ajánlatot közvetítünk Önnek, hogy mérlegelni tudjon, és reagálni tudjon rá tanácsadónkon keresztül. Az egyezkedés során nem csak az árban, de a tehermentesítésről, a fizetési ütemezésről, birtokbaadás időpontjáról is megállapodunk, tanácsadója minden részletre felhívja figyelmét.

Step 8 Adásvételi szerződéskötés

A szóbeli megállapodást követően sor kerülhet az adásvétel szerződésbe foglalására, melyet ügyvéd jegyez ellen. A szerződés megkötése során az okiratban rögzítésre kerül például a foglaló összege, melyet ekkor tesz le a vevő, mértéke általában a vételár 10%-a, illetve a teljes vételár kifizetésének időpontja is. Az ügyvédi díjat a vevő fizeti, ezzel Önnek költsége nincs. Az Ön oldaláról az esetleges adóteher és az átadással kapcsolatos költségek, pl. közüzemi tartozások rendezése merül fel.

Step 9 A teljes vételár átvétele, bejegyzés

Miután a meghatározott időpontig kifizeti Önnek a vevő a teljes vételárat, egy nyilatkozatot kell írnia arról, hogy beleegyezik az ingatlan tulajdonjogának átruházásába. Ezzel az ügyvéd által ellenjegyzett nyilatkozattal a vevő a saját nevére veheti az ingatlant.

Step 10 Birtokbaadás

Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a mérőóra állások felírása után Ön átadja az ingatlan kulcsait, és kiürített állapotban a vevő rendelkezésére bocsájtja a lakást vagy házat. Innentől a vevő rendelkezik az ingatlanról, ő fizeti a költségeit, használja azt. Az úgynevezett birtokbaadási jegyzőkönyvvel és az adásvételi szerződés egy példányával kell átírni a közműveket a szolgáltatónál.
Munkánk itt ér véget, eddig a pontig végigkísérjük a folyamatot.

 

 

Gratulálunk! Ön sikeresen értékesítette ingatlanát!