Főoldal Nem vizsgálja a kormány a lakásáfa meghosszabb...

Nem vizsgálja a kormány a lakásáfa meghosszabbításának lehetőségét


2017.11.29

Egyelőre nem vizsgálja a kormány az új építésű lakások vásárlását érintő kedvezményes áfa meghosszabbításának lehetőségét - olvasható Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón tett kijelentése az igylakunk.huoldalon. 

 

A nemzetgazdasági miniszter és Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke együttműködési megállapodást írtak alá, melynek célja az építőipar teljesítményének növelése. Az erről szóló konzultáción a húsz legnagyobb forgalmú építőipari kivitelező cég vett részt.

A jelenlegi 5 százalékos kedvezményes lakásáfa határidejének felülvizsgálata és esetleges meghosszabbítása azonban a miniszer szerint az idén biztosan nem szerepel már a kormány napirendén, de ha az egyeztetések során az ágazat szereplői erre szakmai javaslatot tesznek, azt a kormány megvizsgálja.

A miniszter ígéretet tett a panelkorszerűsítés folytatására, a hiányszakmák népszerűsítésének és a szakképző iskolák korszerűsítésének támogatására. Utóbbira tíz éves távlatban mintegy 300 milliárd forintot szánna a kormány. Hangsúlyozta, hogy a képzési rendszer - mind a szakképzés, mind a felnőttképzés - átalakításának alapja, hogy a képzést a kereslethez, a piac igényeihez igazítsák. 

Emellett december közepén 20 milliárd forintos kerettel pályázati lehetőséget nyitnak az építőipari vállalkozásoknak, amellyel technológiai, automatizálási eszközök beszerzését támogatják, segítve az ágazat szereplőinek a kapacitások bővítését és a technológiai váltást, ami Koji László szerint az elmúlt évtizedben elmaradt beruházások miatt égető kérdés.

Bár ma 35 ezer fővel többen dolgoznak az építőiparban, mint a 2014-es mélyponton, ennek a munkaerőnek a nagy része betanítás nélküli segédmunkás, akiket képezni és foglalkoztatni is kellene egyszerre, amihez kormányzati segítséget vár az ágazat - tette hozzá a szakember. Emellett szükség van a külföldi munkaerő szervezett foglalkoztatására is, de nem ez a megoldás a magyar építőipar kapacitásgondjaira.

Forrás: www.portfolio.hu

Vissza