Főoldal Ingatlan Cafe tippek bérbeadáshoz

Ingatlan Cafe tippek bérbeadáshoz


2017.10.04

Számos fórumon olvashatunk arról, hogy milyen jól működő befektetésnek minősül napjainkban, ha meglévő ingatlanunkat bérbe adjuk. Szeged - egyetemváros lévén - kiemelt régió ebből a szempontból. Mi most mégsem a város adta előnyökről kívánunk beszélni, hanem arról, hogy hogyan tehetjük még vonzóbbá albérletünket a keresők körében.

 

Fontos azonban elmondanunk, hogy a lentebb olvasható tippeket fontos egy koncepcióba rendeznünk, hogy elérjük a célunkat. Ebben segítség egy hozzáértő csapat, mint a mienk, hiszen az Ingatlan Cafe albérletre szakosodott tanácsadói lassan 10 éves saját tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren.

Nézzünk pár hasznos tanácsot:

Először is gondoljuk át, határozzuk meg, hogy milyen bérlőt szeretnénk! Nem mindegy, hogy a szegedi egyetemistákat célozzuk ugyanis meg vagy inkább egy már felnőtt, dolgozó párt szeretnénk lakásunkban látni. Az egyetemisták igényei között is van eltérés, így nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy egy külföldi diáknak magasabb "elvárásai" vannak.

Fontos, hogy eldöntsük a bérbeadás előtt, hogy hosszú vagy rövid távon szeretnénk kiadni az ingatlant. Ennek egyrészt a lakás felszereltsége miatt van jelentősége, másrészt viszont a bérleti szerződésben meghatározott megegyezést is eszerint kell rögzítenünk. Az is előfordulhat, hogy valaki az egyetemi szemesztereket figyelembe véve a hosszú távú szerződéseket preferálja, de a nyári szünetben akár hetekre, napokra is kiadja lakását.

A felszereltséget illetően elég hosszasan írhatnánk, mégis kiemelnénk pár dolgot.
- a lakás elhelyezkedése alapvetően befolyásolja a bérleti díjat. Például, ha külföldi egyetemistának kívánjuk kiadni a lakásunkat, akkor a TIK közelében levő ingatlanok tartoznak a legkeresettebbek közé. Egy felsővárosi ingatlan nehezen veszi fel a versenyt egy Vitéz utcai lakással szemben.
- a lakás műszaki és esztétikai állapota arányos a bérleti díjakkal. Teljesen egyértelmű, hogy egy felújítandó állapotú, korszerűtlen fűtési rendszerrel rendelkező lakás kevésbé keresett a bérlők körében. Az ilyen típusú ingatlanoknak is van "célközönsége", de ezen lakások bérleti díjai nem érik el nyilvánvalóan a belvárosi felújított, vagy újépítésű, modern lakások bérleti díjait.
- a felszereltség fontos kérdés. Vannak olyan bérlők természetesen, akik rendelkeznek saját bútorokkal, és úgy kívánnak beköltözni az új lakásukba. Általában Magyarországon, Szegeden nem ez a jellemző, de van kereslet a bútorozatlan ingatlanok iránt is. Ez esetben könnyebb dolga van a tulajdonosnak is, mert nem kell a bútorozással bajlódnia.
Ha azonban bútorozottan szeretnénk kiadni a lakásunkat, akkor még inkább oda kell figyelnünk arra, hogy kiket célzunk meg a bérbeadáskor. Egy családnak vagy egy egyedülálló embernek teljesen különböző igényei vannak. Bútorozás előtt ajánlott egy kicsit beleképzelni magunkat a bérlő helyébe, így könnyebb megtalálni a hosszú távon is megfelelő bútordarabokat, gépeket. Sokszor egyszerűbb ugyan a nagymama heverőjét berakni a hálószobába, hiszen "jó az még pár évre, és amúgy is olyan nehéz elvinni a lakásból...", de hosszú távon jobban jár a tulajdonos egy új ágy vásárlása után. Könnyebben, gyorsabban és szinte biztos, hogy magasabb bérleti díjon fogja kiadni lakását az a tulajdonos, aki a célközönsége igényeinek megfelelően bútorozza be lakását.

A szegedi albérlet keresők nagy százalékban külföldi diákok, ezért a fenti gondolatsort folytatván legközelebb az ő igényeikről írunk.

Addig is, ha bármi kérdésük merül fel a témában, keressék bizalommal tanácsadóinkat!

Vissza